hétfő, október 02, 2006

Cetinje

Filerimoi Madonna. A fotó egy levelezőlapról készült, a levlap fotósa ismeretlen.Tegnap Cetinjében jártam. A képeknél már sokat írtam arról, amit láttam, ide csak azt írom le, mit nem sikerült megnézni. Rengeteg mindent nem láttam és kicsit japán villám- turistának éreztem magam, hisz a fotók dátuma alapján mindössze négy órát töltöttem ott. Nem túl sok egy hajdani királyi székhelyre. Valójában csak egy óra sétára akartam megállni, mielőtt felmegyek a hegyekbe, de annyira tetszett a város, hogy tovább maradtam, s csak a közeli napnyugta és a múzeumi zárórák miatt indultam útnak. Talán még visszamegyek egyszer. A legfontosabb, amit megnéznék, a fent látható kép eredetije. Nem vagyok ereklyeturista, de azért megnéznem, ha épp egy városban vagyunk. A Louvre-ba sem a Mona Lisa kedvéért mentem, de ha már úgyis az olasz-spanyol szárnyban volt... A Mária-képet állítólag egy kortárs festette, mármint nem a mi kortársunk, hanem Máriáé. Egy antiochiai pogány orvos, aki Pál és Barnabás jóvoltából ismerkedett meg egy rabbi tanításaival, majd az antiochiai keresztény közösség tagjaként nagyjából húsz évig Pál apostol kitartó munkatársa volt. Több fennmaradt festményt is neki tulajdonítanak, legismertebbek közülük a Rómában található Salus Populi Romani, illetve a częstochowában őrzött Matka Boska Częstochowska, legtöbben mégis az eredeti szakmájához méltó alapossággal, szemtanúk, helyszínek, gyógyult betegek, rokonok felkeresése után megszületett kétrészes bestsellere révén ismerjük. A még mindig nagyon népszerü (állítólag legalább 1677 nyelvre lefordított!) Lukács evangéliuma és az Apostolok Cselekedetei címü munkáit általában más szerzők müveivel egybekötve árulják, Újszövetség vagy Biblia néven.
A mester egy festményét sem láttam eredetiben, kiváncsi lettem volna rá. A Montenegroi Nemzeti Múzeumban található kép története is izgalmas, de már elfáradtam, nem írom le, járjatok utána. Csak annyit még, (mert ez gondolom inkább csak szerbül (és montenegrinül) hozzáférhető,) hogy a 19. századi, feltehetően orosz mester készítette aranydobozra függesztett középső ékkő a szentkép "szocialista megőrzése" alatt tünt el. Azóta ismeretlen zsebet gazdagít.
S még valami: nem fejből nyomom ám Lukács életét, ("nem olyan családból származom én!", mondaná Regős Bendegúz), de belelapoztam a győri Hitvallásba, oszt jónapot.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó dolgod van, kedves Zubi, így érdemes múlatni az időt! Ezennel pályázok én is a montenegrói nyereményekre ;).
Honnét írsz? (érdekelnek a technikai részletek.) Tán csak nem egy laptopot vittél magaddal, hosszú kábellel az otthoni telefondugasztól?

Várom(juk) a további útibeszámolókat!

D

Zubi írta...

Kedves domó!

Konkrétan: az ágyamon fekve írok. Igen, hoztam egy notebook-ot, hogy legyen hova letölteni a fotóimat. Áram a kempingben is van. A mostani szállásomon a szomszédaimnál van internet, wifi útálasztóval, ehhez - beleegyezésükkel, legálisan - egy pcmcia wifi-kártya révén csatlakozom. Ha az ágyra rakom a gépet, többnyire elég erős a rádiójel (26%-47%) a folyamatos netezéshez. Időnként persze legyengül a jel és megszakad a kapcsolat, ilyenkor csúnyákat gondolok. Kábel jobb lenne, de macerás volna megoldani, így marad a wifi.
Ha látok, átélek valamit, amit mások számára is érdekesnek és nyilvánosan megoszthatónak gondolok, kedvem s időm is lesz rá, megírom. Vagy nem. :)

Névtelen írta...

Nahaaat, erdekes. Nekunk nem jott be Cetinje, de lehet, hogy rossz pillanatban voltunk (baromi meleg volt). Csak igy tovabb!

Névtelen írta...

Mikor tervezel visszajönni kedves Zub?
Puszi

Névtelen írta...

Engem a "vagy nem" is érdekel.Ugye nem csupán a Városligetben lesz fogadóórád?

Zubi írta...

Kedves Kati!
Persze, nemcsak a Vároligetben, de Anonymous-szal leginkább ott lehet összefutni. A vagy nem pedig szóban, személyesen talán átadható, weben keresztül biztosan nem.