szerda, szeptember 27, 2006

Podgorica - Episode I

Podgorica, Crna Gora - új üzleti negyed  Fotó: Zubi, 2006Podgorica, Crna Gora - új üzleti negyed


Tegnap Podgoricában jártam. Kedves kis város (nem mertem egybeírni, mégse illik a legújabb európai ország fővárosát kicsinyíteni). Nem sokat láttam belőle, az eső hamar bekergetett minket egy kávézóba. A erőltetetten gyors fejlesztéstől nyög a város. A multik "szép" új székházai furán mutatnak a negyvenéves panelek között. Vajon ötven év múlva tetszeni fog utódainknak a Kálvin téri szörnyépület vagy az Árpád-hídi ikertörpe?
Az ország kicsi, hatszáznéhányezren lakják, de a népesség növekszik, nem úgy, mint Európa (általunk is csak távoli célként elérhetetlen) zsírosabbik felén. Ez a főváros vízfejebb, mint Budapest, az ország népességének negyede itt él. Több mint félmillió mobiltelefon van*, de csak ötvenezer körüli az internet-előfizetések száma. Nem csoda, hisz nagy a szegénység, 27% fölött volt tavaly a munkanélküliség és a népesség 12%-a a helyi szegénységi küszöb alatt él. Ennyit a számokról, nem is kell elhinni, tudjuk, az amerikai hírszerzés nyilvánosságra kerülő adatai nem mindig pontosak.
A pleskavica-s hamburger a főutcán olcsó és finom, majd elrontják a multik, akik persze jelen vannak, majd jönnek többen is. Az óvárost majd megnézem holnap, ha nem esik és ha jól esik.

* Újabb info szerint több a montenegroi mobiltelefon, mint a lakosság.

Szolgálati közlemény: Ha valaki szeretne megjegyzést írni, s ezzel esélyt szerezni a beharangozott Hatalmas Nyereményözönre:



  1. Az egyes naplóbejegyzések alatt van egy 0 comments felirat (esetleg 1 comments, 2 comments, stb, ahányan hozzászóltak). Erre kell rákattintani,

  2. ekkor a megjelent Leave your comment alatti mezőbe be lehet írni a nekem szánt megjegyzést.

  3. A Choose an identity alatt ki kell választani, névtelenül (Anonymous) vagy névvel (Other) szeretnéd kommentálni az olvasottakat. Az anonim üzenőket vajon hogy jutalmazzam? :) Ha valaki regisztrált blogozó ezen a website-on, persze használhatja a saját accountját is. Gondolom, a többség nem ilyen.

  4. Alul még van egy word verification mező, oda be kell gépelni a felette található, hullámosan írt, szinte biztosan értelmetlen szót. Ez azért kell, hogy nehogy nekem essen valami internetes robot, az az aljas, elektronikus szórólaposztogató fajta.

  5. Ezután már csak a Publish your comment gombócot kell megnyomni és kész is!

Nem, ezzel még nem lesz egyből látható a beírt megjegyzés (comment), csak akkor, ha bejelentkezem és jóváhagyom, hogy megjelenjék. Ez nem az én hatalomvágyam kiélését szolgálja, egyszerüen ilyenek a szabályok ennél a blog-közösségnél. Nem módosíthatom az egyes megjegyzéseket, csak jóváhagyási vagy elutasítási jogom van. Egy fokkal jobb, mint a sunyi "változtasskicsitrajta" szerkesztői cenzúra.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én szeretnék montenegroi ajándékot kapni, de csak akkor, ha meg lehet enni!!!Az én értelmezésemben csakis erre utalhat az értékes jelző.
Hajrá Zubi! Veled leszek esténként.

Névtelen írta...

Milyen nyelven beszélnek?Szerbül?

Névtelen írta...

Olvasom én is. :)
Úgy látom egész sokan vagyunk.

Zubi írta...

A nyelvről

Elvben - akarom mondani az 1992-es alkotmány szerint - Montenegro hivatalos nyelve a szerb ijekavski (ијекавски) dialektusa, majdnem pontosan ugyanaz, mint Szerbiában. A montenegrinnek nevezett dialektus szerbtől, bosnyáktól, horváttól való eltérésén vagy egyezőségén a nyelvészek is vitatkoznak. Viszont a latin és cirill írásmód erősebben keveredik, mint Szerbiában.
Nekem aztán végképp egyformák - igaz, most több magyart és angolt hallok, mint helyi beszédet.